Det danske magasin i Spanien
Desperate housewives i Sydspanien
 
web67
Jeanne Hjort og Britt Hinrichs Bering har sat karrieren på stand by, og skriver i stedet ‘hjemmegående husmor’ på visitkortet. De har begge forladt Danmark og er flyttet til Spanien og Gibraltar med deres mænd, som arbejder for Jyske Bank i Gibraltar. Jeanne Hjort bor i Sotogrande tæt på andre danske og internationale familier, og Britt Hinrichs Bering bor i Gibraltar, hvor hverdagen foregår i et engelsk miljø. Men livet som ‘desperate housewife’ fungerer kun, fordi de bor i udlandet, mener de.
 
Kaffen og et par croissanter kommer på bordet. Der er tændt op i kaminen for at holde den kølige morgenluft lidt på afstand. Husets kat kommer listende ind i stuen. Den sad pludselig en dag på terrassen, og nu er den en fast del af familien Hjorts hjem i Sotogrande. Jeanne Hjort og Britt Hinrichs Bering sætter sig til rette i sofaen. En afslappethed fylder stuen, og det er tydeligt, at både Jeanne Hjort og Britt Hinrichs Bering nyder, at det stressede arbejdsliv er skiftet ud med en roligere tilværelse. Her er der overskud til børn, mand og egne interesser, og livet i Sydspanien er meget anderledes end det, de havde i Danmark.
“Her er det ens job at være hjemmegående husmor, og hobbyerne bliver ens beskæftigelse. Alt det huslige arbejde laver man, inden manden og børnene har fri, og så har man kun kvalitetstid sammen,” lyder det fra 44-årige Jeanne Hjort, der i Danmark var Management Sekretær hos Dong Energy i Hørsholm.
 
Alle kvinder er i samme båd
Dagen begynder med at aflevere børn, handle ind og ordne alle praktiske gøremål. Efterfølgende står den måske på venindesnak over en kop kaffe eller en let frokost.
Kvinderne er en del af dét internationale netværk, der følger med, når manden er udstationeret i udlandet. For begge kvinder har situationen krævet lidt omstilling, og for Britt Hinrichs Bering, der kun har været i Gibraltar i fem måneder, er tilvænningsprocessen stadig i gang.
“Lige nu forsøger jeg bare at nyde, at jeg ikke behøver at arbejde. Det er sjældent, at man får den mulighed i Danmark, hvor det ikke rigtigt er accepteret, at man går derhjemme. Der er ens identitet hængt meget op på jobbet, hvor det her mere handler om, hvem man er som person, og hvilke kvaliteter, man har. Og det er rigtig fedt,” lyder det fra den unge “housewife” på 33 år.
Den betragtning er Jeanne Hjort meget enig i. Hun ser dog også en anden fordel ved at være husmor i Spanien.
“I Danmark er problemet, at alle er på arbejde, men her vi alle i samme båd. Og i min venindegruppe mødes vi ofte til frokoster eller tager på tøsetur. Vi har eksempelvis lige været i Barcelona i en weekend. Og så får mændene at vide, at den weekend kan de godt indstille sig på at passe børn,” siger Jeanne Hjort med et smil.
Selvom jobbet som mor i Spanien lyder som den rene luksus, kræver det i den grad sin kvinde. For det at flytte familien til et fremmed land og bygge en tilværelse og et netværk op er ikke noget, man bare gør.
 
web32
 
Hustruen tager beslutningen
Inden Jeanne Hjort og Britt Hinrichs Bering kunne pakke kufferterne og tage til sydens sol, skulle de sammen med deres mænd først til samtale hos Jyske Bank på Gibraltar, der ville sikre sig, at kvinderne var klar på at flytte med. Noget, der kom som en overraskelse for begge.
“De første ti minutter af samtalen gik med at tale med mig, for som de sagde: “Det er ikke kun farmand, der skal flytte. Det er hele familien”, fortæller Jeanne Hjort, der suppleres af Britt Hinrichs Bering.
“Ja, det var det samme for mig. Der sagde de: “Din mand og dine børn skal nok få tiden til at gå. Men vi skal være sikre på, at du også kan se dig selv leve et liv i Gibraltar?”
“Og det synes jeg var lidt vildt,” fortæller hun.
Efter grundige overvejelser tog Britt og Peter Hinrichs Bering således til Spanien. De fulgte dermed i fodsporene på Jeanne og Carsten Hjort med børnene Emilie på 11 år og Patrick på 14, der har boet i landet i næsten fire år. I dag har Jeanne Hjort da også svært ved at forestille sig et liv i Danmark med et job fra otte til fire.
Bitt Hinrichs Bering er dog mere sikker på, at hun gerne vil tilbage til Danmark på et tidspunkt, men et fuldtidsjob bliver det nok ikke til igen.
“Hvis, eller når, vi tager tilbage, får vi ikke den sammen hverdag, som vi forlod. Den kvalitetstid, vi har fået her er uvurderlig. Og selvom jeg ikke har kunnet mærke den store forskel på mit humør, så har min mand og mine børn kunnet mærke forskellen. Jeg slapper eksempelvis mere af, så når børnene kommer hjem fra skole, går vi ud og leger, i stedet for at de går ud og leger,” siger hun.
 
En kulturel gave til børnene
Selvom kvinderne lige nu nyder livet i det spanske, betyder fremtidsudsigterne også en del for familierne. Og specielt det, at børnene får en ekstra gave med i rygsækken, vækker glæde.
“Børnene lærer så meget af at bo her. Både sprogligt og personligt, da de får stor indsigt i andre kulturer, og det gør også, at de bliver bedre til at forholde sig til andre mennesker. På skolen gør de rigtig meget ud af at fortælle om de mange nationaliteter, der går der. Og det er fantastisk, at børnene lærer engelsk og spansk,” siger Jeanne Hjort, der dog gør meget ud af, at der tales dansk i hjemmet. Noget, som Britt Hinrichs Bering og hendes mand ikke bekymrer sig så meget om endnu, da deres børn, Sine og Victor, kun er fire og fem år, men det kommer, forsikrer hun.
Der er mange udfordringer i Spanien, men begge kvinder enige om, at tilværelsen er blevet mere harmonisk, og livskvaliteten sammen med familien er forbedret. Derfor er muligheden for at være ‘desperate housewife’ i Spanien en beskæftigelse, de værdsætter, så længe de har den.
 
Af Christine Petersen, christine@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.