Tapas til alle

Brugervurdering: 0 / 5

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 


Tapas og caña til to personer på El Espejo

Modsat mange steder i Andalusien holder alle granadinske barejere stolte fast i traditionen om en gratis medfølgende tapa, når man bestiller en drink. Her er ingen undtagelser, udvalget er stort, men kvaliteten varierer, og det kan derfor være lidt en jungle at finde frem til de bedste tapassteder i Granada.

Tapa betyder låg, og fænomenet med at servere en gratis medfølgende tapa har flere forskellige oprindelseshistorier. Den mest populære går tilbage til den daværende Kong Alfonso X, som i det 13. århundrede, beordrede et ”låg” til sin vin for at beskytte vinen mod fluer og sand. Dette låg bestod oprindeligt af en skive brød eller lidt pølse. Kong Alfonso var så begejstret for denne spiselige løsning, at han beordrede alle beværtninger til at servere en medfølgende tapa. Den simple skive brød har siden udviklet sig, og du finder i dag tapas i alle afskygninger med inspiration fra hele verden.

 

Tapas med manér
Spanierne og ikke mindst granadinerne er vilde med tapas. Det er så stor en del af deres kultur, at de endda har udviklet deres eget ord for ”at gå ud at spise tapas” – tapear. De bedste tapasbarer er altid fyldte til bristepunktet, og det kan generelt være et godt pejlemærke, hvis man ikke kender stederne, at vælge de steder hvor du må kæmpe lidt for at komme frem til baren.
Men at spise tapas i Granada er ikke nødvendigvis så nemt, som det umiddelbart kunne lyde. Der følger nemlig en helt række uskrevne regler og normer, som hurtigt afslører, om du er velbevandret tapasnyder eller klodset turist – derfor først en introduktion til den hemmelige verden af tapasmanerer:

• Spanierne er sociale mennesker, og man bør da også være minimum tre personer, samtidig bør man ikke være for mange, så man generer de andre gæster i baren.

• Man skiftes til at give en omgang, og det er god skik, at alle bestiller det samme.

• Tapas er små retter, der er nemme at håndtere, og de bør derfor også spises stående ved baren.

• Frådseri er ildeset, og generelt handler det om at være elegant, men afslappet selvom man spiser med fingrene – og står op!

• Det er ideelt kun at spise en enkelt tapas for derefter at gå videre og opleve andre barer og stemninger.

• Undgå kontroversielle samtaleemner som religion eller politik – tapas skal nærmere være afslappet sniksnak.

• Tapas kan enten nydes som en appetizer til frokostmåltidet om eftermiddagen, men langt de fleste går først ud til tapas efter klokken 20.

Så vidt den foreskrevne opførsel, men kan du godt lide at sidde ned og spise din mad, diskutere politik og spise før klokken 20, kan man heldigvis også sagtens slippe af sted med det. Brug i stedet din energi på at nyde de fantastiske tapas efter en dag på Alhambra eller rundt i byen.


Tapas og caña fra La Antigüalla

De bedste tapasbarer
I Granada finder du gode tapasbarer rundt omkring i hele byen, men især det centrale område omkring Calle Elvira i Albaicín er kendt for gode barer, som ligger side om side. Konkurrencen er hård og barerne forsøger at lokke kunderne ved at servere bedre tapas end naboen.
Langt de fleste barer reklamerer for ”caña y tapa”, og der bliver da også solgt klart flest øl, men hvad enten du køber øl, vin eller sodavand får du altid en tapa med. En lille øl (caña) og en medfølgende tapa koster cirka 1,70 euro, mens en lidt større øl (en tubo) koster cirka 30 cent mere. Et glas vin koster typisk omkring 2-2,5 euro.

 

Babel World Fusion
Calle Elvira 41

Væggene er udsmykket med billeder af berømte monumenter og forskellige personer fra hele verden, og som navnet på restauranten antyder, bliver forskellige kulturer fra hele kloden her forenet. Du kan selv vælge din medfølgende tapas og har mulighed for at rejse jorden rundt og vælge tapas fra alle verdenshjørner, som for eksempel thairuller, italiensk risotto eller afrikanske samosaer. Her er altid mange mennesker, og restauranten kan med fordel besøges om eftermiddagen, hvor der er større chance for at få plads ved et bord.

 

Sonho
På hjørnet af Cedran og Calle Elvira.

Stemningen her er meget afslappet, med marokkopuder, sofaer og små borde, som man kan slænge sig i. Man kan nyde en selvvalgt tapa ud fra et rimeligt sortiment, som alle er veltilberedte. Prøv for eksempel deres spinatpizza med gedeost, små mexicanske pandekager eller miniburgere.

 

La Antigüalla
Calle de Elvira

Tæt på Plaza Nueva på Calle Elvira finder man Antigüalla. Baren er udsmykket med middelalderrustninger og skjolde og har et gennemført middelaldertema. De serverer sandwich med ost og skinke og pommes frites som tilbehør. Antigüella er kendt for deres meget store portioner, og for prisen af et par små øl har du hurtigt fået tapas, der kan gøre det ud for et stort måltid.

 

El Espejo
Calle de Elvira 40

Lidt længere henne ad Calle Elvira finder man den mere klassiske spanske tapasbar El Espejo.
Her serverer de klassiske spanske tapas dog med et mere moderne præg og knap så fedtede. Bestiller du en kande sangria, får en stor tallerken med adskillige klassiske tapas som skinke, stegte kartofler, ærter, stegt hamburgerryg, peberfrugtkompot m.m.

 

Potemkin
Placeta Hospicio Viejo

På et lille torv i kvarteret Realejo ligger denne lille japanske restaurant, som er for dem der ønsker en lidt anderledes tapasoplevelse. Her får du frisklavede sushitapas, som kokken kreerer lige for næsen af dig. Stedet er meget lille, og man kan risikere at gå forgæves, fordi det er fyldt til randen.

 

La Brújula de Momo
Calle Moncayo 1

Cafeen er ikke lige til at finde, hvis man ikke ved, den er der, da den ligger gemt inde ad en sidegade til Calle Molinos. Den er et oplagt besøg på vej ned fra Alhambra. Her får du farverig indretning og mulighed for at slænge dig i en lænestol, mens du tager en spil scrabble eller læser en af deres bøger. De serverer vegetariske tapas, men man behøver bestemt ikke være vegetar for at nyde deres hjemmelavede hummus eller auberginepaté serveret på groft brød.

Cocktail fra de syv verdenshave på Babel

UdskrivE-mail

Kære læser...Forunderlige liv - TAKE 154 & 155

Forunderlige liv - TAKE 154: Ja, det er det, det er... Forunderligt mere end egentlig underligt. Livet. Heldigvis! Forunderligt levner ligesom mere plads til bevægelse i tingene, til forbedring. Det giver håb. Mens underligt er mere bombastisk permanent. Lader alt håb ude. Nogle ting er imidlertid ...

Nyheder

Rajoy i Málaga - Ny borgmester i Frigiliana - Málaga eksporterer mere end nogensinde

Rajoy i Málaga Mandag var der fornemt besøg i Málaga. Statsminister Mariano Rajoy havde inviteret den franske præsident François Hollande til møde på Málagas rådhus for at snakke terrorisme, immigration, ledighed og vækst. Begge havde en lang række prominente navne med sig til en dag med debat og m...

Korte nyheder

Nu syv skandinaviske top-spillere i La Liga

Fodboldens transfervindue, der smækkede i midnat til 1. februar, bød på endnu en skandinaver til en spansk La Liga-klub: Danske Andrew Hjulsager, midtbanespilleren fra Brøndby, som Celta Vigo købte for blot 1. mio. euro. Hermed tæller La Liga nu følgende syv skandinaviske spillere:Real Madrid:Marti...

Sport

Vin - og din mad - Vegetarisk og økologisk

I denne måned har jeg lokket Susan fra Vitamina i Centro Idea med i køkkenet. Susan har boet i Span...

Gastronomi

25 år med Cudeca

I anledning af Cudecas 25 års jubilæum har vi besøgt hospicet i Benalmádena. Cudeca blev grundlagt...

Tema & Profiler

Fra Vestegnen til Villamarin

Der er jubel på lægterne, når hjemmeholdets hurtige nr. 14 erobrer bolden på midten, sætter tempo på...

Tema & Profiler

Jurabrevkassen: Jeg har hørt, at arveafgiften er høj her i A…

Kære advokat, Jeg har hørt, at arveafgiften er høj her i Andalusien. Kan du oplyse taksterne?Mellem...

Jura & Finans

Udflugter & Rejser

Nigüelas og El Caminito del Principe (prinsens lille sti)

Nigüelas er en lille landsby i Sierra Nevadas vestlige skørter. Byen i sig selv er en lille perle med hyggelige pladser og gader, men især er den interessant pga. sin beliggenhed foran en imponerende ...

Udflugter & Rejser

Lissabon – En overset perle

Kursen er sat. Forude venter en seks timer lang køretur til slutdestinationen Portugal. Nærmere bestemt går turen til Lissabon, som er den vestligste hovedstad i Europa og hjemsted for lidt mere end e...

Udflugter & Rejser

Sport

Nu syv skandinaviske top-spillere i La Liga

Fodboldens transfervindue, der smækkede i midnat til 1. februar, bød på endnu en skandinaver til en spansk La Liga-klub: Danske Andrew Hjulsager, midtbanespilleren fra Brøndby, som Celta Vigo købte for blot 1. mio. euro. Hermed tæller La Liga nu følgende syv skandinaviske spillere:Real Madrid:Marti...

Sport

Gammelt nag er glemt - Super stjerne slutter sin karriere s…

Med sit skulderlange hår, store arbejdsområde, eminente placeringsevne og hård, indædt fight markerede argentineren Martin Demichelis sig som en bærende kraft på Málaga CFs bedste team gennem tiderne. Det, der i sæsonen 2012-13 sensationelt bragte klubben helt frem til kvartfinalerne i Champions Lea...

Sport

Gastronomi

Vin - og din mad - Vegetarisk og økologisk

I denne måned har jeg lokket Susan fra Vitamina i Centro Idea med i køkkenet. Susan har boet i Span...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Gedeost med rosmarin tog guld

Gedeost med rosmarin tog guld En lagret gedeost belagt med et tykt lag af rosmarin. Den lille produ...

Gastronomi

Málagas verdenskendte vine

Axarquía er præget af kedelige tomatplantager og sparsomt landbrug. Men trækker man lidt længere ind...

Gastronomi

Kultur

Castillo de Teba – en andalusisk borg med skotsk islæt

Det er nærmest umuligt ikke at stifte bekendtskab med bare nogle af Málagas 90 borge, men alligevel er der mange af os, ...

Kultur

Spanske festligheder, Las Fallas – historien bag afbrænding…

Spaniens forårsfester er andet og mere end påske, hvor specielt Málaga stjæler opmærksomheden med alle sine bombastiske ...

Kultur

Verdens mest mystiske bog - Voynich-manuskriptet

I en tid, hvor den traditionelle bog mange gange bare står og samler støv på hylden, og hvor bøger er blevet erstattet a...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

25 år med Cudeca

I anledning af Cudecas 25 års jubilæum har vi besøgt hospicet i Benalmáde...

Tema & Profiler

Fra Vestegnen til Villamarin

Der er jubel på lægterne, når hjemmeholdets hurtige nr. 14 erobrer bolden p...

Tema & Profiler

Bestseller sælger bedst

Kontoret er beskedent og lagerpladsen begrænset.Der er kun én mand på lokal...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Kurt Kirkedal Jensen

Beskeden fra lægen kunne ikke misforstås: ”Hvis du var min bror, ville jeg ...

Tema & Profiler

Mikroplast - Vi fylder naturen med plastik – det er os selv, der betaler prisen

Mikroplast - Vi fylder naturen med plastik – det er os selv…

I 2050 vil der være flere kilo plastikaffald i havene, end der er fisk. M...

Tema & Profiler

Tigermyggen invaderer Andalusien

Stikprøver fra den seneste undersøgelse i Málaga-provinsen, som fandt sted ...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Conny Boa

Lidt luft under vingerne og sol i ansigtet var lige hvad den 19-årige Conny...

Tema & Profiler

Forunderlige liv - TAKE 151, 152, 153

Forunderlige liv - TAKE 151: Deal with it Det er en historisk dag at vågne...

Tema & Profiler

Vores fremtid - Spanien får sin første skolereform i 40 år

Miño, Ebro, Duero, Tajo... Undervisningen i de spanske skoler har ry for at...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29