Den kroniske provokatør Klaus Rifbjerg fylder rundt

Brugervurdering: 0 / 5

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

Den store danske forfatter Klaus Rifbjerg, med den livslange kærlighed til Spanien og spansk kultur, blev 80 år den 15. december sidste år. Med et gennemsnit på omkring tre udgivelser om året siden 1956 har forfatterskabet vokset sig til en imponerende størrelse på over 140 bøger. Et tal, der nok skal blive overskredet, for skrivelysten og udgivelsesmængden mærker ikke, at pensionsalderen for længe siden er overskredet. Og hvorfor skulle Klaus Rifbjerg stoppe sin skrivegerning, når det er her, han finder sine kilder til livsglæden?

De fleste kan nævne tre-fire bogtitler af Klaus Rifbjerg. Typisk er det bøger fra 60’erne og de tidlige 70’ere. I de senere år er oplagstallene blevet mere overskuelige. Men så længe der findes en litteraturkanon og dansklærere, vil Klaus Rifbjergs bøger forblive pligtlæsning og en institution i kulturlivet, som er svær at komme uden om.

En debattør med kant og humor

Klaus Rifbjerg har som forfatter og debattør gerne sat hatten, som han ville og set stort på, ”den gode tone”. Nogen vil mene, at han kan være flabet, men de færreste vil sige, at Klaus Rifbjerg er ondskabsfuld.

Snarere repræsenterer Klaus Rifbjerg dansk debatstil, når den er bedst: At kunne få alvor og humor til at spille sammen og gå op i en højere enhed. En form som giver tilhørerne lyst til at lytte, uanset om han er elsket eller hadet.

Klubben for ældre, vrisne mænd kommer formentlig til at vente forgæves på, at Klaus Rifbjerg melder sig ind. Her mangler bare humorens befriende rundhed i kanterne.

Selskabet for de harmløse humorister må sandsynligvis også se langt efter ham. For hvis der ikke er kant i morskaben, er det bedre at tie stille, vil Klaus Rifbjerg mene.

Et år med personlige udfordringer

Det sidste års tid har været præget af personlige udfordringer. Klaus Rifbjergs samlever, Inge, gennem 56 år har mistet synet, og er flyttet på et plejehjem. Fødselaren betegner det som en tvungen skilsmisse i en sen alder. Lejligheden på Frederiksberg er blevet udskiftet med en mindre på Nørrebro i det ungdommelige cafekvarter nær Sankt Hans Torv. I lejligheden har computeren fået tildelt vinduespladsen med udsigt ud til Sortedamssøen. Her kan ejermanden producere de gennemsnitligt tre årlige litterære værker, medens kondiløbere med musikpropper i ørene tonser forbi ved søbredden uden for vinduerne. Umiddelbart under nørrebrolejligheden er der en fortovscafé, hvor et ungt publikum udveksler de seneste nyheder om fester, kærester og fremtidsplaner, med et glas café latte inden for rækkevidde. Hvem ville have troet, at en 80-årig vælger sin bolig her?

Kærlighed til Spanien

Klaus Rifbjergs kærlighedsforhold til Spanien og spansk kultur har været en langvarig affære. Siden de første besøg på Mallorca i 1960'erne, har forholdet været stabilt uden langvarige pauser.

En enkelt påtvungen pause har der dog været tale om. Nemlig da Franco gav indrejseforbud til Rifbjerg efter udgivelsen af den Franco-kritiske bog: ”I Spanien” i 1974. Et pænt personligt brev fra Rifbjerg til Franco hjalp dog så meget på generalens humør, at forbuddet efter få måneder blev ophævet.

Det er i Spanien, at Rifbjerg har fundet en kulturel modpol til Danmark, der provokerer det indarbejdede og selvfølgelige i hans danske baggrund. Dansk konfliktskyhed og kompromisvilje har ikke altid gode kår i et land, hvor konflikter er knapt så skræmmende. Det er sikkert befriende for debattøren Klaus Rifbjerg at opleve mennesker i Spanien, der kan sige til og fra. Et land, hvor det er mindre nødvendigt at pakke konflikterne ind i velmenende forhandlingsvilje.

Den geografiske afstand giver samtidig en form for eksil fra andedammen derhjemme. Fra sit spanske udkigstårn træder de små skærmydsler i den hjemlige debat i baggrunden til fordel for de store linjer.

Huset i Spanien

I et afsides område i midten af Andalusien med udsigt til en højslette har Klaus fundet sit tilflugtssted fra det lille land mod nord. Nærhed til naturen og den uspolerede spanske kultur har bestemt valget.

Huset, som er på 300 kvadratmeter, burde være rigeligt stort for Klaus Rifbjerg, også hvis det bliver muligt at få konen Inge med herned igen. Er man købsinteresseret, er prisen omkring 5 mio. kr. Men så følger der også en opvarmet swimmingpool på 18 meter med.

Livet består af steder

På sin 80 års fødselsdag udgav Klaus Rifbjerg den tilbageskuende digtsamling ”Stederne”.

Det første og vigtigste sted er barndomshjemmet på Ingolfs Allé på Amager. Det er derfra, hans veje er gået. Nye steder er kommet til siden. Der er de kendte steder på det ydre plan som huset i Andalusien, men også de små ubetydelige øjeblikke, som dukker op i en sen alder i Klaus Rifbjergs erindringer.

I ”Stederne” er Klaus Rifbjerg gået på opdagelse i sin egen fortid, og finder store og små steder, som har været glemt eller overset i mange år: Vi har så travlt med at leve, at vi glemmer det, vi glemmer øjeblikket, siger Rifbjerg til Jyllandsposten omkring udgivelsen.

Det sidste sted

Rifbjerg er afklaret med, at der vil være et sted, der bliver det sidste. Men når det indfinder sig, skal det helst være med pennen i hånden eller foran computeren. Det, der kan bekymre Klaus Rifbjerg, er kun at blive elendig og uarbejdsdygtig. Men sker det ikke, vil han være på sin plads i det danske kulturliv. Lad os håbe, at det varer længe endnu.

Fakta:

Født den 15.12.1931 i København.
Forældre: Kommuneskolelærerne Thorvald Rifbjerg og Lilly Nielsen.
Gift med oversætter Inge Rifbjerg i 1955.
Børn: Oversætter Lise Rifbjerg, journalist Synne Rifbjerg, og trommeslager Frands Rifbjerg.
Børnebørn: Oscar og Astrid.
Uddannelse: Studeret et år ved Princeton University (1950-51), Studeret litteraturvidenskab, engelsk og dansk ved Københavns Universitet(1951-1955)
Erhverv: Forfatter, journalist, anmelder, rejseleder, filminstruktør.

 

Bøger om Spanien:

Mojácar Miniaturer: (2004) En skildring af området Mojácar med fotografier af Georg Oddner.

Engel: (1987): Roman med rejseskildringer fra Frankrig og Spanien.

I Spanien: (1974): En kritisk rejsebog om Francos Spanien, der medførte et kortvarigt indrejseforbud til Spanien.

Dilettanterne: (1973): Roman. Foregår i Spanien under Franco-regimet.

Mallorca – livsglædens ø: (1972) En kærlighedserklæring til Spanien og spanierne. Bogen er brugt som undervisningsbog, mens Rifbjerg var lærer på en rejselederskole.

 

Biografier:

Sådan: (2000) Erindringsbog af Klaus Rifbjerg.

UdskrivE-mail

Kære læser...Forunderlige liv - TAKE 154 & 155

Forunderlige liv - TAKE 154: Ja, det er det, det er... Forunderligt mere end egentlig underligt. Livet. Heldigvis! Forunderligt levner ligesom mere plads til bevægelse i tingene, til forbedring. Det giver håb. Mens underligt er mere bombastisk permanent. Lader alt håb ude. Nogle ting er imidlertid ...

Nyheder

Rajoy i Málaga - Ny borgmester i Frigiliana - Málaga eksporterer mere end nogensinde

Rajoy i Málaga Mandag var der fornemt besøg i Málaga. Statsminister Mariano Rajoy havde inviteret den franske præsident François Hollande til møde på Málagas rådhus for at snakke terrorisme, immigration, ledighed og vækst. Begge havde en lang række prominente navne med sig til en dag med debat og m...

Korte nyheder

Nu syv skandinaviske top-spillere i La Liga

Fodboldens transfervindue, der smækkede i midnat til 1. februar, bød på endnu en skandinaver til en spansk La Liga-klub: Danske Andrew Hjulsager, midtbanespilleren fra Brøndby, som Celta Vigo købte for blot 1. mio. euro. Hermed tæller La Liga nu følgende syv skandinaviske spillere:Real Madrid:Marti...

Sport

Vin - og din mad - Vegetarisk og økologisk

I denne måned har jeg lokket Susan fra Vitamina i Centro Idea med i køkkenet. Susan har boet i Span...

Gastronomi

25 år med Cudeca

I anledning af Cudecas 25 års jubilæum har vi besøgt hospicet i Benalmádena. Cudeca blev grundlagt...

Tema & Profiler

Fra Vestegnen til Villamarin

Der er jubel på lægterne, når hjemmeholdets hurtige nr. 14 erobrer bolden på midten, sætter tempo på...

Tema & Profiler

Jurabrevkassen: Jeg har hørt, at arveafgiften er høj her i A…

Kære advokat, Jeg har hørt, at arveafgiften er høj her i Andalusien. Kan du oplyse taksterne?Mellem...

Jura & Finans

Udflugter & Rejser

Nigüelas og El Caminito del Principe (prinsens lille sti)

Nigüelas er en lille landsby i Sierra Nevadas vestlige skørter. Byen i sig selv er en lille perle med hyggelige pladser og gader, men især er den interessant pga. sin beliggenhed foran en imponerende ...

Udflugter & Rejser

Lissabon – En overset perle

Kursen er sat. Forude venter en seks timer lang køretur til slutdestinationen Portugal. Nærmere bestemt går turen til Lissabon, som er den vestligste hovedstad i Europa og hjemsted for lidt mere end e...

Udflugter & Rejser

Sport

Nu syv skandinaviske top-spillere i La Liga

Fodboldens transfervindue, der smækkede i midnat til 1. februar, bød på endnu en skandinaver til en spansk La Liga-klub: Danske Andrew Hjulsager, midtbanespilleren fra Brøndby, som Celta Vigo købte for blot 1. mio. euro. Hermed tæller La Liga nu følgende syv skandinaviske spillere:Real Madrid:Marti...

Sport

Gammelt nag er glemt - Super stjerne slutter sin karriere s…

Med sit skulderlange hår, store arbejdsområde, eminente placeringsevne og hård, indædt fight markerede argentineren Martin Demichelis sig som en bærende kraft på Málaga CFs bedste team gennem tiderne. Det, der i sæsonen 2012-13 sensationelt bragte klubben helt frem til kvartfinalerne i Champions Lea...

Sport

Gastronomi

Vin - og din mad - Vegetarisk og økologisk

I denne måned har jeg lokket Susan fra Vitamina i Centro Idea med i køkkenet. Susan har boet i Span...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Gedeost med rosmarin tog guld

Gedeost med rosmarin tog guld En lagret gedeost belagt med et tykt lag af rosmarin. Den lille produ...

Gastronomi

Málagas verdenskendte vine

Axarquía er præget af kedelige tomatplantager og sparsomt landbrug. Men trækker man lidt længere ind...

Gastronomi

Kultur

Castillo de Teba – en andalusisk borg med skotsk islæt

Det er nærmest umuligt ikke at stifte bekendtskab med bare nogle af Málagas 90 borge, men alligevel er der mange af os, ...

Kultur

Spanske festligheder, Las Fallas – historien bag afbrænding…

Spaniens forårsfester er andet og mere end påske, hvor specielt Málaga stjæler opmærksomheden med alle sine bombastiske ...

Kultur

Verdens mest mystiske bog - Voynich-manuskriptet

I en tid, hvor den traditionelle bog mange gange bare står og samler støv på hylden, og hvor bøger er blevet erstattet a...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

25 år med Cudeca

I anledning af Cudecas 25 års jubilæum har vi besøgt hospicet i Benalmáde...

Tema & Profiler

Fra Vestegnen til Villamarin

Der er jubel på lægterne, når hjemmeholdets hurtige nr. 14 erobrer bolden p...

Tema & Profiler

Bestseller sælger bedst

Kontoret er beskedent og lagerpladsen begrænset.Der er kun én mand på lokal...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Kurt Kirkedal Jensen

Beskeden fra lægen kunne ikke misforstås: ”Hvis du var min bror, ville jeg ...

Tema & Profiler

Mikroplast - Vi fylder naturen med plastik – det er os selv, der betaler prisen

Mikroplast - Vi fylder naturen med plastik – det er os selv…

I 2050 vil der være flere kilo plastikaffald i havene, end der er fisk. M...

Tema & Profiler

Tigermyggen invaderer Andalusien

Stikprøver fra den seneste undersøgelse i Málaga-provinsen, som fandt sted ...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Conny Boa

Lidt luft under vingerne og sol i ansigtet var lige hvad den 19-årige Conny...

Tema & Profiler

Forunderlige liv - TAKE 151, 152, 153

Forunderlige liv - TAKE 151: Deal with it Det er en historisk dag at vågne...

Tema & Profiler

Vores fremtid - Spanien får sin første skolereform i 40 år

Miño, Ebro, Duero, Tajo... Undervisningen i de spanske skoler har ry for at...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29