Spansk Stil - Sylespids elegance

Elegante med et snært af tidløshed, er nok den mest rammende karakteristik af Juan Antonio López´ skokreationer. Den spanske skodesigner er kendt for sine ultrafeminine stiletter og forførende sandaler. Spansk stil er andet end arabiske fliser og marmorgulve, når man taler arkitektur og indretning, det er andet end prikkede flæsekjoler, når man taler mode, andet end provencalske spisebordsarrangementer når man taler møbeldesign og andet end tortilla når man taler gastronomi. Spansk stil er en mangfoldig størrelse, der er i rivende udvikling. En størrelse, der er svær at sige noget generelt om, andet end at moderniteten har fået et fast greb om tendenserne. Kigger man sig rundt i det spanske samfund, ser man en traditionel landbrugskultur, der er på vej til at blive et moderne bysamfund. Det i sig selv giver en spændende fusion af gammelt og nyt og er et af de mest kendetegnende træk ved den spanske stil.

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. 

Elegante med et snært af tidløshed, er nok den mest rammende karakteristik af Juan Antonio López´ skokreationer. Den spanske skodesigner er kendt for sine ultrafeminine stiletter og forførende sandaler, der kan ses i nogle af de mest eksklusive udstillingsvinduer i Tokyo, New York, Paris, London og Barcelona.

Kun 34 år har han haft til at blive et hot navn i den krævende skomodeverden. Men han har været så heldig at være udrustet med de gunstige odds at være opvokset i skoproduktionernes by, Elda, i Alicante-provinsen, hvor det ud af de 50.000 indbyggere, er svært at finde nogen, der ikke har noget med fodtøj med at gøre. Dér er sko et uopslideligt samtaleemne og han siger da også selv, at den skokultur, han er vokset op i, har præget ham. Og netop derfor betegner han sig selv ligeså meget som skomager som designer. Han har lavet sine egne skosåler og hæle længe før han overhovedet overvejede at blive skodesigner. I dag er størstedelen af de 30 ansatte, Juan Antonio López har på sin skofabrik, gamle rotter i faget og alle fra Elda, naturligvis. ”Mine ansatte er ægte skomagere, som man kender dem fra de gode gamle dage”, hører man Juan Antonio sige, når han af modeverdenens journalister bliver spurgt om sin succes. Han er selv med i hele fremstillingsprocessen fra den første kreative streg til det sidste sting. Det kan kun lade sig gøre, fordi hans kollektioner er så små, 100 forskellige modeller kreerer han om året, 50 til forår/sommerkollektionen og 50 til efterår/vinter. I alt 6000 par sko, hvoraf 40% bliver sendt til udlandet. Indtil videre er der kun én Juan Antonio López butik i Spanien, den ligger på den eksklusive adresse Consell de Cent i Barcelona. Når man tager i betragtning, at mærket kun har eksisteret siden 2002, må man konkludere, at der har været fart på. Japan er Juan Antonio López´ helt store marked, men også flere lande i Europa har fået kig på de feminine sko med personlighed. Før Juan Antonio López lancerede sin første kollektion designede han modeller til nogle af Spaniens største modefirmaer, bl.a. Mango.

Det er billedet, som den klassiske sko fremkalder hos ham, han arbejder ud fra. Let nedringede med en tynd, høj hæl. Denne sko har passeret gennem balsale, travet gennem mørke gyder i kriminalromaner, og sat sit fodspor på kilometervis af celluloid uden at have mistet sin tiltrækningskraft. Og derved opstår elegancen, som er nøgleordet for Juan Antonio López, og som er ensbetydende med det at have passeret gennem livet uden at have mistet sin form. Derfor er hans modeller tidløse og den kvinde, han fremstiller sko til, er da heller ikke slave af moden. Det er en kvinde, der ved, hvad hun vil have og ved, hvad der klæder hendes personlighed. Hun køber de sko til garderoben, som hun synes er smukke og opfatter dem derfor som mere end et modeobjekt. Hun ligger ikke under for det pres, nye trends skaber.
Juan Antonio López har dog flere gange indrømmet, at det er svært fuldstændig at gøre sig fri af modens magt, men han forsøger altid at holde fast i filosofien om at stræbe efter de reneste linjer i overensstemmelse med den tid, vi lever i. ”For at fremstille den genuine sko, må man søge ind til kernen af enkelheden og skønheden”, ynder han at sige.

Juan Antonio López´ helt store lidenskab er høje hæle, jo højere og tyndere jo bedre. Han har lavet hæle på helt op til 10 cm uden en platform, det er lig med udfordring for ham. Han opfatter hælene som igangsættere af bevægelse og så synes han ganske enkelt, at det er sjovere at lave sko med hæl end flade sko. Hvis en sko er flad, skal den, efter Juan Antonio López´ mening, også helst være minimalistisk. En dybt skåret sandal er derfor også en bedrift for ham. I Juan Antonio López´ univers er de modeller, der er sværest at fremstille, dem, der er mest attraktive, også rent æstetisk. Han har en forkærlighed for 40´erne og 50´erne, som var dengang stilethælene kom frem. Det var, da sko var mest sexede og feminine, og renest. Han mener, at alt, hvad der er blevet lavet siden, er udviklet på baggrund af den tids sko.

Af The New York Times er Juan Antonio López blevet kaldet den nye Manolo Blahnik, en sammenligning han naturligvis er flatteret over, men som han samtidig tager med sindsro. Men der er ingen tvivl om, at det er en fjer i hatten for en ung skodesigner, at få den beskrivelse påklistret. Og selvfølgelig er Juan Antonio López vild med stormesteren Blahniks sko, ja, hvem er ikke det? ”Det er gådefuldheden i hans kreationer, der er så fascinerende”, har Juan Antonio udtalt om sit idol.

Inspirationen til denne sæsons kollektion fandt Juan Antonio López i første instans i nogle billeder af filmskuespillerinden Jayne Mansfield, der blev kendt som barmfager konkurrent til og parodi på Marilyn Monroe, men det færdige produkt er en blanding af denne selvironiske skuespillerindes skostil, pin-up girls og nogle excentriske vandtemaer.
778__MainPicture__zHFwvNTUeJXiaHvUbXofq.jpg

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29