Spanien i dag, 30 år efter Franco-styret

Vi har kigget på, hvad der sker i det aktuelle spanske samfund i forhold til landets diktatoriske fortid, som nogle mener, tynger som et åg på Spaniens skuldre, mens andre taler om den som en veloverstået periode, der ikke er behov for at rode op i.

Behov eller ej for en sandhedskommission

Den spanske dommer Baltasar Garzón, der bl.a. er kendt for retsforfølgelsen af den tidligere chilenske diktator Pinochet, efterforskningen af Al Qaedas tilknytning til attentaterne i Madrid den 11. marts 2004 og arrestation af flere ETA-medlemmer, har for nylig lagt op til, at der er behov for en sandhedskommission, der skal undersøge nøjagtigt, hvad der foregik i årene efter borgerkrigens afslutning. ”Det er helt klart, at der blev begået grusomme forbrydelser mod menneskeheden i starten af diktaturet, for hvilke det er nødvendigt at løfte sløret for at få gjort rent bord vedrørende den del af den spanske historie,” har Garzón udtalt i et interview til Reuters. De grupper i det spanske samfund, der kæmper for en anerkendelse af, at modstandere af frankismen blev slået ihjel af det diktatoriske styre, ser Garzóns forslag som et skridt på vejen til at få ryddet op i den mørke fortid. Formand for Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica (foreningen for genvindelse af den historiske hukommelse), Emilio Silva Barrera, har i den forbindelse udtalt, at det er på tide at få gjort op med den tavshedspagt, der har eksisteret i tiden efter diktaturet.
Forslaget har som forventet skabt debat i det spanske samfund. El Partido Popular mener ikke, at det er en dommers opgave at blande sig i det politiske liv og tager med udgangspunkt i det argument afstand fra forslaget om sandhedskommissionen. PP er i det hele taget af den overbevisning, at en efterforskning af Franco-tiden er som at strø salt i egne sår, transitionen er veloverstået og begreber som nag, bitterhed og had er for længst blevet gravet ned sammen med stridsøksen.

772__MainPicture__unZVBANfVZiyRaGlTZleX.jpg Baltasar Garzón

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29