På vagt overfor smitten fra en bændelorm

Af Susanne Kamu, dansk autoriseret dyrlæge
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., http://www.petvetkamu.com

Bændelormen (ecinococcus granulosum og multilocularis) er meget almindelig i Mellem - og Sydeuropa, hvor den specielt forekommer i afføringen hos ræve, får, hunde og katte. Ved at spise bær eller svampe, der har været i kontakt med sådan afføring, eller ved direkte kontakt med afføringen fra det smittede dyr kan et menneske også blive smittet. Sædvanligvis bliver dyret ikke sygt, hvorimod smitten for et menneske er yderst farlig.

Hvis man regelmæssigt sørger for at undersøge sit husdyr for bændelorme og fjerne dem, der er, kan man eliminere risikoen for smitte. I mange nordiske lande er det påbudt ved lov, at alle hunde og katte, der importeres, skal undersøges og renses for bændelorm inden indførslen. Det er den eneste måde man kan forsikre sig, at man også fremover frit og uden risiko for smitte af en af de værste parasitsygdomme, der er kendt i Europa, kan plukke bær og svampe i skoven.
Med de mere åbne grænser og større bevægelighed af mennesker og dyr over landegrænser er risikoen for smitte blevet betydeligt forøget. I Europa er forekomsten af bændelorm faktisk et meget mere almindeligt problem end fx rabies. I hele Europa undtagen Sverige er bændelormen meget almindelig, men i selv samme lande er antallet af rabiestilfælde langt lavere end i Sverige.

Ecinococcus multiocularis, eller rævebændelorm forekommer i hele Mellem- og Sydeuropa hos ræve, katte og hunde. Den fuldvoksne bændelorm lever i rævens tarm, og dens mikroskopiske små æg afgives med afføringen. Vandrotter og smågnavere fungerer som parasittens smittebærer, og ved at spise disse dyr smittes hunde og katte. Bændelormen udvikler sig i deres tarme, men de påvirker ikke de pågældende husdyrs helbred. Rævebændelorm findes ikke i Sverige, men for ikke så længe siden konstaterede man et tilfælde i Danmark hos en ræv.

Parasitten er meget farlig for mennesker, og symptomerne ved smitte giver sig ofte til udtryk i stor træthed og "gulsot" på grund af smittens indvirkning på leveren, men der er ikke smerter involveret. Under larvestadiet borer parasitten sig ud gennem tarmen, og efter at have tilbragt et stykke tid i blodet finder den vej til leveren, hvor der dannes larver. Inkubationstiden er lang, og er man blevet smittet som barn, er der chance for, at sygdommen først kommer i udbrud, når man er blevet voksen. Behandlingen er oftest kirurgisk, hvor man forsøger at bortoperere de mest udsatte dele af leveren. På årsbasis registreres omkring 50 tilfælde af denne sygdom i Europa.

Sygdommen smitter fra dyr, der ikke er blevet ordentligt undersøgt for bændelorm. I et sådant tilfælde er der stor sandsynlighed for, at den smittede ræv, hund eller kat spreder parasitæggene via sin afføring. På længere sigt kan det betyde at bær- og svampeplukning vil blive forbudt ved lov, hvilket allerede er tilfældet i Mellemeuropa.

Man bør være opmærksom på, at ikke al ormemedicin er i stand til at udrydde smitten af bændelorm. Medicinen bør indeholde den aktive substans Prazikvantel for at have den ønskede effekt. Det anbefales at anvende præparaterne Drontal Comp Vet eller Droncit, når man skal udrydde en bændelorm. Hvis man mistænker, at ens hund eller kat er smittet, kan en dyrlæge nemt stille en diagnose kun ved hjælp af en afføringsprøve.

I områder, hvor forekomsten af bændelorm er stor, anbefales det, at man sørger for at fjerne alle bændelorme med ovennævnte præparater hver fjerde måned. Smittede hunde og katte er for det meste upåvirkede af smitten,hvorimod smitten kan få alvorlige sygdomskonsekvenser for mennesker. 1590__MainPicture__OrmRxreAPorIiKQHkIPhB.jpg

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29