Håndkirugi III - Carpal tunnel syndrome

Af Allan Larsen, ortopædkirurg, Marbella Clinic

Carpal tunnel syndrome er en ofte set årsag til følelsesløshed og smerter i hånden og rammer 10% af befolkningen.
Årsagen til lidelsen skyldes øget tryk på den nerve, som løber ind håndfladen ved håndleddet.
Nerven, der forsyner tommelfingeren, pegefingeren og langfingeren samt den ene side af ringfingeren, kaldes nervus medianus. Denne nerve løber i en tunnel ind i håndfladen, hvor tunnelens loft udgøres af et ledbånd. Dette ledbånd kan blive fortykket, således at nerven trykkes og i løbet af kortere eller længere tid beskadiges.

Baggrund
Årsagen til lidelsen er ukendt. Carpal tunnel syndrome rammer oftere kvinder end mænd, er mere almindelig hos voksne/ældre og rammer hyppigere patienter med sukkersyge, stofskiftelidelser og bindevævsgigt.

Symptomer
Symptomerne starter normalt gradvist uden nogen form for traume mod hånd eller håndled. Følelsesløshed, prikkende fornemmelse og smerter i hånden er de oftest sete symptomer.
En fornemmelse af at få stød opstår hos nogle patienter. De fleste oplever, at tommelfingeren, pegefingeren, langfingeren samt den ene side af ringfingeren rammes af disse symptomer, da disse fingre forsynes med nerveforsyning fra nervus medianus.
Nogle patienter oplever, at generne vækker dem om natten, andre at det at cykle, tale i telefon, strikke eller læse udløser gener. Ofte vil det at ryste hånden/håndleddet mindske symptomerne. Til tider fortsætter generne op i underarmen.
En fornemmelse af at være klodset eller have nedsat kraft i fingrene, kan medføre, at ens finmotorik påvirkes, således at det at knappe en knap eller dreje en nøgle bliver besværliggjort.
I starten kommer og går symptomerne, men med tiden forværres generne og til sidst er symptomerne konstant til stede, på dette tidspunkt vil nerven have lidt betydelig skade med risiko for ikke at komme sig helt, uanset at tilstanden opereres. På dette tidspunkt vil man kunne se, at musklerne på hånden er formindsket af lidelsen.

Behandlingsmuligheder
Symptomerne kan til tider forsvinde uden operation.
Ved at ændre belastningsmønster og undgå visse bevægelser i nogen tid, kan nogle opleve, at generne svinder spontant. Andre har effekt af binyrebarkhormon-indsprøjtninger svarende til det fortykkede ledbånd, men dette har som regel kortvarig virkning. Såfremt generne vedbliver med at genere, bør lidelsen opereres.
Operationen består i, at det fortykkede ledbånd over nerven gennemskæres. således at tunnelen udvides og nerven får bedre plads.
Efter operationen tilrådes det, at hånden holdes i ro og i hjertehøjde de første dage for at undgå hævelse og irritation. De fleste patienter har bedring efter operation, men hos de patienter som har haft lidelsen gennem længere tid, vil det ofte tage måneder, før nerven kommer sig igen.

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29