På fiske- og muslingetogt

Af Helle Espensen, Lina Blanco og Jette Christiansen

”Tag skoene af,” siger Miguel Muñoz, da vi er på vej over landgangsbroen til hans gode skib, eller rettere lille fiskerbåd, der ligger og skvulper tilfreds mellem ligesindede ved kajen i Fuengirolas havn.
Vi gør som kaptajnen befaler, går ombord og bevæger os forsigtigt om til styrehuset.
Miguel er pensionist og passioneret lystfisker, og vi har sat ham stævne for, sammen med ham og hans to fiskekammesjukker, Francisco og Manuel, at tage på fisketur. En tur, som også inkluderer muslingejagt.
Havet er ikke helt så stille, som en landkrabbe ellers kunne have ønsket sig, og båden lader ikke til at kunne bestemme sig for, hvilken side den vil kæntre mod, da vi stævner ud af Fuengirolas havn. Men vi er i hænderne på garvede søfolk, som normalvist sejler ud tidligt om morgenen, for først at returnere ved 20-tiden.

Lystfiskerhistorier
Vi sejler mod El Faro, hvor vi skal lede efter muslinger, og undervejs fisker Miguel, Francisco og Manuel. Vi kigger på og benytter lejligheden til en god snak med dem og lystfiskeriet og livet. De tre kendte hinanden fra Tanger, hvor de alle voksede op - i sin tid boede omkring 100.000 spaniere i den marokkanske by, der dengang var frihandelsområde. Senere, efter Marokkos selvstændighed, blev de spredt for alle vinde, men løb efter mange år ind i hinanden i Fuengirola.
”Vi er nu alle gået på pension. Og som I kan forstå, så får vi en god pension, og vi kan tillade os at nyde tilværelsen, holde båd og tage ud og fiske, når vi har lyst,” beretter Miguel. De er en større flok lystfiskere, som samles hver dag på stam-tapas-baren Don Goloso i havnen, og de tre tager på fisketur en gang om ugen, når vejret ellers tillader det.
”Blæser det for meget, er det jo ikke nogen fornøjelse,” indskyder Manuel, ”men vi ses da hver dag,” understreges det. De finder fiskestængerne, værktøjskassen med kroge og andet grej samt maddingen frem. Vi beundrer sidstnævnte, som ligner noget fejet op fra gulvet hos fiskehandleren.
”Både blæksprutte, små rejer og sardin er god madding,” forklarer Francisco.
De fisker efter bl.a. blankesten, makrel, sardiner og koralbars. Og sidstnævnte er den største fisk, de har fisket. ”Den vejede seks kilo,” siger Miguel uden dog at lave nogle større armbevægelser. De fanger normalt ”flere spandfulde” fisk, og de tager tit omkring 10 kilo fisk med hjem, som de fordeler blandt venner og bekendte. ”Og gennemsnitsprisen på fisk ligger på omkring 20 euro kiloet,” understreger han.
Men de er bekymrede over det industrielle overfiskeri, som betyder, at fiskebestandene i Middelhavet mindskes hvert år. ”For hver dag, der går, er her færre fisk. Ikke kun på grund af overfiskning, men også på grund af forurening,” beklager Manuel, og i dag fanges der da heller ikke meget mere end et par unavngivne småkræ, men det kan også skyldes den korte tid. Miguel, der har et positivt syn på det meste, indskyder: ”Fiskene har det dog godt. Se på os tre, vi spiser fisk hver dag, og vi lever stadig.”

På muslingejagt
Vi nærmer os El Faro, og styrmanden sejler tæt på land. Vi smøger buksebenene op og forlader båden. Vi kan træde lige ud på klippefladerne, hvor der er selvbetjening af blåmuslinger. Stenene er en smule hårde at gå på, og det er nødvendigt at have en slags fodtøj på.
Alle går med bagdelen i vejret og snuden i havoverfladen, og snart er pose efter pose fyldte med blåmuslinger. De er lige til at samle op. ”Er man heldig, kan man også finde búsanos, purpursnegle, som ligner miniature elefantfødder, de smager vidunderligt,” siger Miguel, mens han roder i noget tang, hvor de siges at gemme sig. Han dukker dog tomhændet op til overfladen.

Røg i kabyssen
Miguel er tilfreds med dagens fangst. Og det er tid at forberede beskøjterne. Vi vil forsøge at overraske de hærdede skaldyrsspisere med vore opskrifter, der begge har en dansk tvist (se opskrifterne næste/denne (?) side).
Først skal muslingerne rengøres. ”Vi skal dog allerførst se, om nogle af dem er døde,” siger Miguel og forklarer: ”Det gør man bedst ved at banke dem let mod en hård overflade. Hvis muslingerne lukker sig, er de levende, men hvis de forbliver åbne, er de døde.” De blege muslinger er i øvrigt han-muslinger, mens de, som nærmest er orange, er hunnerne.
Vi banker og fravælger de friske, som så skal gøres rene. Skallerne skrabes, ”skægget” trækkes ud med en lille skarp kniv, og vi skyller dem grundigt. Seks personer i den lille kabys giver måske ikke ideelle arbejdsvilkår, men det opvejes af det hyggelige samvær. Efter en lille times anstrengelser er de to retter parate, og vi spiser på dækket. Lystfiskerne synes om retterne. De mener, at de dampede muslinger smager lidt som den spanske version, hvor der i stedet for cider og øl bruges hvidvin, men smagen af timian giver den dog en anden dimension. De er ganske imponerede over salaten.
Vi stævner mod øst, tilbage til Fuengirola, men inden vi skilles, vil Miguel, Manuel og Francisco dog gerne invitere os med på stambaren, El Goloso. Her venter flere af de kammerater, som de mødes med hver dag. Og en forfriskende tinto de verano.

Opskrifterne (begge beregnet til 4 personer)

Quinoasalat med muslinger
Ingredienser
300 gr. quinoa (ligner hirse og har været dyrket i Andesbjergene i over 5.000 år i nogle af verdens mest golde, kølige og utilgængelige egne. Inkaerne kaldte quinoa for "Moderkornet" og betragtede det som helligt. I dag kaldes det "fremtidens superkorn", og kan købes i helsekostbutikker og velassorterede supermarkeder).
200 gr. dampede og pillede muslinger
1-2 gulerødder
1 bundt koriander
1 æble
1 rød chili
1 bakke phisalis (kaldet japan-lygter blandt mange andre ting)
1 dl olivenolie
½ dl Cloudberry eddike (fra IKEA)
Salt og peber
Fremgangsmåde
Quinoa skylles og koges i let saltet vand 15-20 minutter. Smag til med olie, eddike, salt og peber.
Pluk frugterne i japan-lygterne af stilken. Æbler og gulerødder skrælles, skæres ud i små tern og vendes i quinoaen sammen med friskhakket chili.
Tilsæt hele muslinger, hakket koriander og grøntsager samt frugter.
Salaten blandes godt rundt og smages eventuelt til med ekstra eddike og lidt soya.

Dampede blåmuslinger
Ingredienser
2 kg blåmuslinger
3 skalotteløg
2 fed hvidløg
1 porre
1 bundt timian
1 dl pærecider
1 øl
1 dl fløde
En håndfuld persille
Smør
Salt og peber
Fremgangsmåde
Løg, porre og hvidløg rengøres og snittes fint. Grøntsagerne kommes i en gryde eller wok med lidt smør og timian og sauteres uden at tage farve. Hæld cider og øl ved, og lad herligheden koge ned i ca. 10 minutter, og fløden tilsættes. Hæld sovsen i en skål, man kan vælge at si grøntsagerne fra eller lade sovsen være mere rustik.
Hæld muslingerne i gryden, hæld sovsen ved og lad muslingerne dampe i ca. 5 minutter. Tilsæt grofthakket persille, og smag til med salt og peber. Serveres straks.

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29