Oplevelser på menuen

Af Jette Christiansen

En gastronomisk oplevelse i særklasse stod på menuen, da Sydbank i samarbejde med ejendomsmæglerfirmaet Casa Una i april arrangerede helt specielle gastronomidage for inviterede gæster i en villa ved Benalmádena Pueblo.

De to firmaer havde fragtet to af Danmarks bedste kokke, René Olsen og Morten Francl, herned for at spendere en dag i køkkenet og ved middagsbordet sammen med gæsterne. Med var også tjener og sommelier Michael Kok, som stod for vinsmagning af lokale vine.
De to kokke havde afprøvet et lignende arrangement tidligere på året med 100 gæster inviteret af Sydbank i Alicante, og det var så stor en succes, at de sammen har skabt firmaet Chef&Chef, som nu tilbyder gourmetdage overalt i Europa. Som gæst er man med til at udvælge råvarerne, man er med i køkkenet og kan her lære, hvordan de professionelle tilbereder forskellige gastronomiske mesterværker.

Ærmerne smøges op
”Vi tager først til det lokale marked, i dette tilfælde var vi på markedet i Málaga, og viser deltagerne, hvilke råvarer de har i det område, hvor de bor. Rigtigt mange af deltagerne er forbavsede over, hvor alsidigt et udbud her faktisk er,” fortæller René Olsen.
I villaen fik gæsterne straks en idé om lækkerierne, der ventede. Appetitten kickstartedes med grillede kyllingeben, kaviar, friturestegte vagtelæg og et glas vin.
”Det hele er meget afslappet, helt nede på jorden. Det gælder om at give gæsterne en hyggelig dag med gastronomiske oplevelser, man ikke kan få andre steder,” fortsætter René, der er uddannet både kok og konditor og har en CV så lang som menuen på El Bulli. Han har bl.a. været en del af den faste stab på Kongeskibet Dannebrog, været med til at åbne Radisson-SAS hoteller i de baltiske lande og har været privat kok for en rigmand i Frankrig. Udover at drive det nye firma Chef&Chef, arbejder han i dag som freelance kok med tilknytning til kongehuset.
”Alle bliver sat i gang i køkkenet. Gæsterne hjælper med alt fra at pille løg og butterbeans til at sammensætte retterne, dekorere tallerknerne og dække bordet,” fortæller Morten Francl, der har arbejdet som kok på Nimb i Tivoli, på det danske konsulat i Chicago og i Litauen samt for den amerikanske ambassadør i København.

Oplevelsesrige menuer og vine
Menuen var ikke den samme, de tre dage arrangementet foregik, men blandt retterne var der tunfisk i cajun-stil med krydderier som stjerneanis og cayennepeber serveret på en bønnesalat. Der var avocadosuppe med calvados, pocheret kalvemørbrad med persillejuice og -creme, braiseret lammebov, guldfisk, lime panacotta og meget andet.
I løbet af dagen stod Michael Kok, der som de to kokke kan præstere et flot generalieblad og i dag har sit eget importfirma samt en delikatesseforretning i Glostrup, for vinsmagningen, og han koncentrerede sig om lokale vine. ”Vi prøvede vine fra Nordspanien, men skam også fra Andalusien, hvor der bl.a. er ved at komme rigtig godt gang i vinfremstilling i Cádiz. Vi prøvede omkring 10 forskellige vine,” beretter vineksperten.

Filosofisk set
Og danskere vil gerne prøve nyt, også på den gastronomiske front. De tre mener alle, at vi efterhånden er så rejsevante, at vi har prøvet de fleste landes køkkener, men ofte er vi slet ikke klar over, hvad vi har i vores egen baghave, i dette tilfælde Andalusien. Og det kan de tre madeksperter, selv om de bor i Danmark, godt lære herboende danskere noget om.
De mener også, at der for tiden er så stor interesse for kokke og madlavning, at ”selv Dagbladet Børsen skriver om mad”. Og mens mange af os rejser rundt i Spanien eller ud i verden på jagt efter oplevelser, der gerne må inkludere noget spiseligt og drikkeligt, valgte Sydbank og Casa Una i stedet af bringe oplevelserne her til og sætte dem på menuen en dag i Benalmádena.

En villa i særklasse
Villaen, der dannede åsted for arrangementet, ligger i urbanisation Buena Vista ved Benalmádena. Den byder på uhindret over kysten og Fuengirola, har en 80 kvm patio med antikt springvand med guldfisk, fem soveværelser, tre stuer, stort køkken og stor, delvist overdækket terrasse med uforstyrret havudsigt. Der er masser af idyl, samtidig med at villaen er praktisk indrettet.
Der er desuden et separat gæstehus med stue med pejs, køkken, tre soveværelser og et badeværelse. Villaen er til salg for 2,25 millioner euro. Se: www.casauna.dk/villa--p198.html.

Hendes Majestæts Morgenmad
Da René Olsen skulle aftjene sin værnepligt, var han så heldig, at der var en plads ledig i Dannebrogs køkken, så han tilbragte et års tid på kongeskibet og har de seneste 10 år været tilknyttet kongehuset som freelance kok. Han stod desuden for bryllupskagen til Frederiks og Marys bryllup samt overflødighedshornet til prins Christians barnedåb. Han beretter her om den danske kongefamilies madvaner.
”Dronningen starter dagen med fransk toastbrød med lynghonning, appelsinmarmelade og kvædete. prins Henrik får i stedet meget stærk tyrkisk kaffe og meget tyndt, overristet brød med smør,” fortæller han og understreger, at han har meget stor respekt for kongehuset og dronningen. ”Ellers serveres der altid traditionel, fransk mad. Og som kok i kongehuset lærer man virkelig at anvende alt på et dyr. Står der lam på menuen, anvendes ikke kun ryggen, men alt fra skank til hale og er det helstegt havbas, så er det hele fisken, der tilberedes. Som en kuriositet kan jeg nævne, at Prins Henrik altid ønsker at have en buquet garni på bordet med de samme urter, der er i dagens ret, så han selv kan krydre maden yderligere, når han så ønsker det. Det er faktisk en god idé, hvorfor kun krydre ekstra med salt og peber,” siger René Olsen, som også har kokkereret i prins Frederiks residens, hvor man gerne eksperimenter mere end i selve kongehuset.

1319__MainPicture__ZbCBJyinosKlAVofBOV.jpg

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29