Jeg har fået golfskade – hvad gør jeg?

Af fysioterapeut Jacob Lindgreen, Centro Sanum 

Denne artikel er den første i en serie på tre, begyndende med den 3. mest udbredte golfskade. Jeg vil beskrive de hyppigste årsager til skaderne og komme med råd til behandlingen og den efterfølgende genoptræning, men også fortælle lidt om, hvordan øvelser kan være med til at gøre dig til en bedre golfspiller.

Når en golfspiller får en skade, er forklaringen ofte ”jeg er også for dum, jeg skulle ha´ brugt noget mere tid på opvarmningen” og til den 3. mest udbredte golfskade er den manglende opvarmning også som en af de vigtigste årsager. Skulderskaden opstår ofte som en ”over-load” relateret skade, dvs. at skulderleddet udsættes for en enkeltstående bevægelse der medfører skaden. Tit er den bevægelse udløst ved et slag i jorden, hvor skulderleddet uventet bremses ned fra svingets maksimal hastighed, og eftersom man ikke forventer denne nedbremsning, er musklerne ikke klar til at spænde op og beskytte leddet, så senetilhæftninger, ligamenter og bindevæv udsættes for et voldsomt stræk.
Skulderleddet styres og stabiliseres af mange små muskler, der sidder tæt omkring leddet og da golfsvinget trækker leddet fra den ene yderstilling til den anden, kan der ske det, at muskelkoordinationen ikke fungerer i hele bevægelsen og leddet trækkes skævt. Et skævt træk vil altid gøre ondt/kunne mærkes og hvis trækket er tilstrækkeligt skævt, kan der forvoldes skade ved at ligamenter overstrækkes eller ledlæbe og/eller slimsække irriteres. Denne form for skade kaldes en ”over-use” relateret skade, dvs. at en gentagen bevægelse til sidst bliver en for stor belastning for leddet. Hvis muskelkoordinationen i skulderleddet er skæv, og man har haft en mere eller mindre udtalt over-use skade i skulderleddet, så kan det ende med en ”overload-skade”, hvor et slag pludselig ændrer den lille gene i leddet til en mere omfattende skade.

Hvis du får en skade i skulderen, og du mærker varme i skulderen (en inflammation og/eller blødning), så er det vigtigste, at få kølet skulderen ned med eks. is i 20-30 min. (husk dog at is aldrig må ligges direkte på huden, da det kan resultere i en forfrysning). Imens og efter du har haft kølet skulderen ned, skal du holde den i ro og derefter vurdere, om du skal have akut hjælp (kun nødvendigt hvis skulderen er ude af led, der er mistanke om brud eller ligamentruptur) eller om det kan vente en dag eller to. Du kan bruge is mange gange hver dag med 1 times interval mellem hver nedkølning.

Med grundig opvarmning af skulderleddet kunne skaden i skulderleddet muligvis være undgået og det dårlige slag i jorden kunne have været vendt til et lidt for dybt slag, men dog et brugbart slag og ingen skade.
Når du varmer skulderen op, skal den først i et roligt tempo føres igennem i de bevægelser, den skal udsættes for i svingene og derefter skal der gradvist belastes mere og mere med fart og kraft.
Golfjernet kan med fordel bruges under opvarmning, så følg de 4 øvelser af hver 30 sek. varighed næste gang, du skal på golfbanen:
1. Hold i begge ender af jernet og før det horisontalt fra lårene op over hovedet og tilbage igen.
2. Hold i begge ender af jernet og før det horisontalt fra side til side, uden nævneværdig rotation i ryggen.
3. Hold i begge ender af jernet og drej det fra den vertikale position, hvor den ene hånd er øverst til den omvendte vertikale position, hvor den anden hånd er øverst osv.
4. Træn svinget uden bolde og gerne på græs så du kan fornemme, hvor tæt på jorden du slår.

For at undgå skulderskade og slå bedre, så er følgende 3 øvelser med til at bedre koordinationen og styrke musklerne omkring skulderleddet. Særligt koordinationen mellem de mange små skuldermuskler gør en stor forskel på, hvor godt du formår at styre jernet under dit sving. Øvelserne skal udføres min. 3 x ugentligt af hver 10 – 30 gentagelser i 3 serier (alle øvelserne kan udføres uden bold):
1. Lig på ryggen på bolden og med støtte på benene, lav cirkelbevægelser begge veje rundt over brystet med håndvægte af en, for dig, passende tyngde.
2. Lig på ryggen på bolden med støtte på benene, hold håndvægtene strakt over brystet og før dem op over hovedet og ned mod lårene (hvis det er for hårdt, så kan albuerne bøjes).
3. Lig på ryggen på bolden med støtte på benene, hold håndvægtene strakt over brystet og før dem fra side til side med let rotation af ryggen (hvis det er for hårdt, så kan albuerne bøjes).

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29